Loading...

Jak wybrać deskę do krojenia?

Kompletując akcesoria i wyposażenie do naszej kuchni z pewnością nie możemy zapomnieć o czymś tak istotnym jak deski do krojenia. Przydają się one bowiem w codziennym użytkowaniu, ponieważ zwykle używamy ich do przygotowywania wszystkich posiłków w ciągu dnia. Z tego też powodu powinniśmy starać się inwestować w deski, które będą trwałe i wykonane z dobrej jakości materiałów. Ważnym kryterium jest także łatwość czyszczenia, ponieważ biorąc pod uwagę częste stosowanie deski, musimy także pamiętać o jej regularnym myciu i odkażaniu. Na rynku mamy dostęp do całej gamy różnych desek do krojenia, pośród których z pewnością uda się wybrać taką, która będzie odpowiadać naszym preferencjom. Podczas wyboru deski do krojenia powinniśmy wziąć pod uwagę kryterium kształtu i wielkości. W zależności od wolnego miejsca w naszych szafkach kuchennych, możemy się bowiem zdecydować na deskę większą lub mniejszą. Poza tym, niektóre produkty żywnościowe łatwiej jest kroić na większych powierzchniach, inne natomiast na mniejszych. Dodatkowo, istotny jest także kształt deski. Podstawowym i najbardziej popularnym jest oczywiście prostokąt, ale oprócz niego spotkać na półkach sklepowych możemy też deski okrągłe, kwadratowe lub w kształcie trójkąta lub rombu.

kuchnie wrocław

Jakie tworzywo będzie dobre dla deski do krojenia?

Najbardziej popularne jest oczywiście drewno, przy czym warto zaznaczyć, że powinno być to drewno dość twarde. Tylko takie zagwarantuje wysoką jakość i trwałość deski, która to służyć nam będzie przez długi czas. Deski wykonane z drewna charakteryzują z pewnością właściwości antybakteryjne, a także to, iż powstałe na nich niewielkie nacięcia same się zasklepiają. Nie wpływają one na tępienie się noży, co może mieć duże znaczenie szczególnie, gdy posiadamy ich znaczną kolekcję, a zależy nam na ich dobrym stanie. Pamiętajmy także o impregnowaniu desek drewnianych, ponieważ znacznie wydłuża to ich żywotność. Warto inwestować w deski wykonane z takiego drewna jak heban, dąb, jesion, buk lub akacja. Deski wykonane z plastiku są bardzo łatwo dostępne, dość tanie, a także łatwe w utrzymaniu czystości. Mogą niestety ulegać uszkodzeniom podczas krojenia oraz nie posiadają właściwości antybakteryjnych, tak jak drewniane deski do krojenia. Są one jednak proste w czyszczeniu, można je myć nie tylko ręcznie przy użyciu płynu do naczyń, ale też w wysokiej temperaturze w zmywarce. Poza tym, biorąc pod uwagę jak plastycznym materiałem są tworzywa sztuczne, deski te występują bardzo często w ciekawej kolorystyce, wzornictwie, a także kształtach.

www.narzedziaspecjalne.com.pl